To bol včera žúr!

Sedím na okraji postele. Nohy mám vyložené  na postieľke. Kojím v polohe na Madonnu. Nie, nie tá speváčka. Pochybujem, že tá sa onďala s nejakým kojením. 
Je 23:30. Od 19:00 je to už minimálne piatykrát, čo som tu. Neviem. Zuby, brucho, ucho.
Oči mám zavreté, driemem. Bojím sa, aby mi nespadla na zem. Snažím sa zostať pri vedomí. Neje. Cucá.
Prekladám ju do postieľky, plač. OK, bolo málo. Beriem ju na ruky. R je otočený chrbtom k nám. Ona ho však uvidí a začne sa smiať, skákať. Chce sa hrať. Nie, hajušky-bejušky. Všetci spia. Nevníma. Jediné, čo ju zaujíma je jej tato zlato, ktorý sa tvári, že spí. Ide mi vyskočiť z náruče, a tak ju položím na posteľ. Veď aspoň na chvíľu. Plazí sa k nemu. Trieska ho po chrbte. Otáča sa k nej. Je šťastná. OK, tak ja ideme do sprchy, ktovie do kedy budem hore a u nás nie je teplá voda samozrejmosť. Skús ju uspať.

Zapínam sprchu. Teplá voda. Zabúdam na momentálnu situáciu. Počujem šum vody, pôsobí upokojujúco. Vtom plač. OK, už sa asi dohrala. Asi sa mu ju nepodarilo uspať. Ponáhľam sa, mydlím, sprchujem, utieram, pyžamo, zuby šup šup (dentálna by nebola nadšená), beriem paličku do ucha. Zbožňujem to. Rev sa stupňuje. Sem-tam započujem psst. Palička do ucha. Och, ešte jedna dierka. To je pocit, ale ona plače. Mám/nemám? Stojím v kuchyni, rýchlo si špáram v uchu. Cítim sa vinne. Trochu.

Utekám do spálne. Plače. Má ju na rukách. Psst, mama je tu. Dáva mi ju a plač ustane. Psst. Dávam prso. Drieme. Drieme. Drieme. Super.  Yes. Bude to dobré. Odpojí sa. Okej, dám jej aj druhé prso, pre istotu, aby dlhšie spala (ha ha, ty hlúpa naivka). Drieme, drieme. Okej, teraz je ten čas. Prenášam ju do postieľky, položím, dám jej cumeľ, nájde si polohu. Zavesí sa na mantinel. Bude dobre, ale v duchu tŕpnem. Modlím sa. Spí. Fú. Nedýcham, líham si do postele. R. ma v polospánku potľapká po pleci, že dobrá práca. Ležím, ležím. Pomrví sa. Hádže nohami. Nespí. Sme tam, kde sme boli.
...
...
...
...
Sedím na okraji postele. Nohy mám vyložené  na postieľke. Kojím v polohe na Madonnu. Nie, nie tá speváčka. Pochybujem, že tá sa onďala  s nejakým kojením. 

Je 01:45. Od 19:00 bola hore už ani neviem koľkokrát. Nevládzem. Cítim, že mi hlava vypla. Pri vedomí ma drží len nejaký skrytý pud, inštinkt. Ako keď vám ráno zvoní budík a vy sa neviete dostať z postele, lebo je to taký úžasný pocit. No, tak ja mávam takýto pocit aj 5krát za noc.
Vlastne ona ani nespala. Je stále hore od 23:30. R. spí a ja premýšľam, čo mám robiť. Prečo Tami nespí a prečo nemôžem spať ja. Je to nefér, pomyslíte si. Hej je, ale je fér voči otcovi, keď dieťa chce v prvom rade mamu, keď ho niečo bolí? Je fér, keď ju vie uspať iba mama? Je fér, keď povie prvé slovo mama?
Drieme, drieme. Okej, teraz je ten čas. Prenášam ju do postieľky, položím, dám jej cumeľ, nájde si polohu. Zavesí sa na mantinel. Bude dobre, ale v duchu tŕpnem. Modlím sa. Spí. Fú. Nedýcham, otáčam s ak posteli. Kopnem do fľaše minerálky. Zanadávam. Počujú to určite aj vo veľajšom paneláku.  Nespí. Porazí ma. Hodím sa na posteľ. Tvár zaborím do vankúša a chce sa mi plakať. Viac sa mi ale chce spať. R. ma hladká po chrbte. Chudák, on ale o pár hodín vstáva do roboty. Som zúfalá.


Pozbieram v sebe posledné zvyšky sily, vyberám ju z posteľky, prebaľujem ju. Môj výraz tváre je asi dosť čitateľný. Upiera na mňa pohľad hovoriaci ,,prepáč, mami, ale..." (no keby som vedela čo je za tým ale). Vezmem ju na ruky do kolísky. ČiČíkam ju. ŠŠŠŠŠŠ. Toto som nikdy nechcela robiť. Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé činy. ŠŠŠŠŠ: Nebojuje. Poddala sa. Drieme.  Ja driemem. V hlave cítim divné zimomriavky a šteklenie. Som v polospánku. V rukách strácam silu. Zrazu ma mykne. Skoro som ju pustila. Spí. Položím ju do postieľky. Ani sa nehne. Asi naozaj spí. Žeby? 
Obyčajne by som si do postele ľahla s pocitom víťazstva. Bola by som na seba pyšná. Teraz nie. Som unavená. Neriešim. Potichu si na seba natiahnem studený paplón, no stále nedúfam, že takto zotrvám dlhšie. Ležím stále v napätí a jedným uchom načúvam. Nič sa nedeje. 

02:00
Nesedím na okraji postele. Nohy nemám vyložené  na postieľke. Nekojím v polohe na Madonnu.  Jas  telefónu mám stiahnutý na minimum a píšem tento článok. 
Nie, nepomôže tu zredukovanie denných spánkov, voňavý olejček na dobrý spánok, hniezdo v postieľke, biely šum, kaša na večeru či umelé mlieko pred spaním. 

Toto je o niečom úplne inom a nie každý tomu rozumie.
Mala by som ísť ale spať. Ktovie, možno o pol hodinu vstávam znovu.





Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky